Niemand glipt door het net dankzij VIS

Niemand glipt door het net dankzij VIS

Niet alleen financiële dienstverleners, maar ook grensbewakers willen zeker zijn met wie ze van doen hebben. Stichting BKR ondersteunt daarbij met het Verificatie Informatie Systeem (VIS).

Stichting BKR heeft VIS ontwikkeld. Dat is slimme software die binnen enkele seconden aantoont of een identiteitsbewijs ongeldig is omdat deze bijvoorbeeld als gestolen of vermist bekend staat. Dankzij deze snelle scan spreekt commercieel directeur en mede-eigenaar Chino Klaverweide-Lorteije van Oribi ID-Solutions van een “uitstekende aanvulling” op bijvoorbeeld ID-Burger waar veel gemeenten gebruik van maken.

Oribi ID-Solutions, gevestigd in Oisterwijk, is gespecialiseerd in softwareoplossingen die bedrijven en organisaties in staat stellen om persoonsgegevens van burgers, klanten, medewerkers en bezoekers op een efficiënte manier te controleren en te verwerken. “Namen als ID-Burger, ID-Customer en ID-Visitor geven aan op welke doelgroep de software is gericht,” legt Klaverweide-Loteije uit. “Over sommige klanten kan en mag ik niets zeggen, omdat er sprake is van zogenoemde internationale hoge risicolocaties waar een gedegen identiteitsvaststelling plaatsvindt.”

Identiteitsfraude

Dat geldt gelukkig niet voor alle autoverhuurbedrijven op Amsterdam Airport Schiphol, die ID-Customer van Oribi gebruiken om identiteitsfraude te voorkomen. Op vergelijkbare wijze maken bijna 200 Nederlandse gemeenten gebruik van ID-Burger, dat ambtenaren op 650 werkplekken in staat stelt paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen volledig automatisch te controleren, ongeacht het land van herkomst van degene aan de andere kant van de balie.

“Voorheen was het controleren van identiteitsbewijzen een kwestie van ‘kijken, voelen en kantelen,” legt Klaverweide-Lorteije uit. “Onze software-oplossing bestaat eruit dat er, naast een echtheidscheck van het document zelf, een foto wordt gemaakt van degene aan de andere kant van de balie. Door die foto te vergelijken met de foto op het identiteitsbewijs, wordt de kans op lookalike-fraude geminimaliseerd.”

Veel gemeenten, door Klaverweide-Lorteije omschreven als ‘de poortwachter van de identiteitsketen’, kiezen voor integratie van BKR VIS in ID-Burger. “Het is een uitstekende aanvulling op onze software,” verzekert hij. “Daarom adviseren we gemeenten altijd om er gebruik van te maken. Dat is een kwestie van autoriseren, want de button met ‘BKR VIS’ erop zit standaard op het dashboard van ID-Burger. Eén druk op de knop en binnen een paar seconden weet je of het overlegde rijbewijs, identiteitsbewijs of reisdocument geldig is.”

Uniek nummer

Het door BKR ontwikkelde VIS komt erop neer dat in samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie (LENP) wordt gecheckt of het getoonde document geldig is. Daartoe wordt het unieke nummer op het rijbewijs, identiteitsbewijs of reisdocument vergeleken met de nummers van de meer dan tien miljoen documenten uit meer dan 200 landen, die bij de drie organisaties zijn geregistreerd omdat ze gestolen, vermist of om andere redenen ongeldig verklaard zijn. “De echtheidscontrole van ID-Burger en de geldigheidscontrole van BKR VIS vormen een ijzersterke combinatie, die schade door frauduleus handelen met ongeldige documenten vrijwel onmogelijk maakt”, aldus Klaverweide-Lorteije. “Dat is een geruststellend en veilig idee, in een razendsnel digitaliserende wereld waar kwaadwillende hackers helaas altijd op de loer zullen liggen.”

Doorontwikkeling

Namens BKR is product-owner Falk-Jan Hurenkamp het daar volledig mee eens. “Dat het aantal keren dat BKR VIS wordt toegepast de laatste jaren is flink gestegen, geeft aan dat veel klanten de waarde inzien van deze geldigheidscontrole. BKR VIS is mogelijk in combinatie met een echtheidscontrole, zoals ID-Burger, of als op zichzelf staande toets en vooral populair in de financiële wereld en het notariaat.”
Dertig jaar na de introductie blijft BKR volgens Hurenkamp volop investeren in de doorontwikkeling en verbetering van het product. “Recent is de BKR VIS Toetsing bijvoorbeeld voorzien van een fraude-indicator die meteen duidelijk maakt wat voor geschiedenis het onderhavige document heeft.”